andershallgren.blogg.se

"Eftertankar" av Hundpsykolog Anders Hallgren

Fullt drag i kopplet

Publicerad 2014-03-27 15:05:00 i Allmänt,

Fullt drag i kopplet

av Anders Hallgren

Av alla olika problembeteenden hos hundar finns det nog inget som omges av så många råd och knep och hjälpmedel, som dragande i koppel.

Det ena efter det andra lanseras som ska få din hund att inte hänga på och dra när ni är ute och går. Gemensamt för alla råd, knep och prylar är att de är symtomdämpande och till största delen quick-fix metoder som ska vara obehagliga och avskräckande. Det är speciella selar som nyper eller vrider hunden åt sidan, det är grimmor som vrider huvudet, det är ultraljudsanordningar som ska skrämma när kopplet spänns, det är råd som att lägga kopplet runt hundens midja för där gör det ont, det är tips att stanna när hunden hänger på, varvid man sällan kommer speciellt långt på sin promenad.

Ingen och inget tar upp orsaken till varför hunden drar i kopplet, vilket gör det hela orättvist mot hunden. Det har funnits försök till förklaringar till hundens dragande. En del mindre seriösa, som att hunden strävar efter att uppleva ett rus när den kväver sig (!) och en del mer realistiska, som att hunden har bråttom fram till något.

En hundpsykologisk förklaring

Som hundpsykolog försöker man alltid att kartlägga orsaker bakom ett beteende. Vet man varför en hund gör på ett visst sätt så får man automatiskt uppslag på vad man kan göra åt det.

Vi vet att hundar har en fantastisk anpassningsförmåga och de anpassar sig fullt ut till vårt sätt att leva - på gott och ont. Dessutom har de inprogrammerat i sitt system att synkronisera sitt beteende med sin familj. Det är precis som med vargarna i en vargfamilj, de är helt samordnade och vilar samtidigt och är aktiva samtidigt. Det här innebär att våra hundar kommer att vara lugna och stillsamma inne och leva ut sin energi när de kommer ut på promenader.

Dessutom gör de flesta sina hundar mer passiva genom uppfostran. Den går ju mest ut på att dämpa och lugna de unga vilda hundarna så att de inte uppför sig "illa", det vill säga hoppar upp på folk, skäller, gnäller, tuggar på saker, jagar djur och joggare, vill fram till alla andra hundar och river upp damm och skrynklar ihop trasmattorna inne.

Alltså är det en fråga om energi

När en hund är "lugn och fin" inne, det vill säga ligger stilla och mest sover, samlar den energi. När hunden sedan kommer ut har den ett stort energiöverskott.

Det är därför det är så svårt att hindra den att dra i kopplet!

Hunden som art är ingen lathund precis, snarare arbetsnarkoman. Hos unga hundar handlar det om nyfikenhet, livsglädje, iver och ett stort knippe mental och fysisk energi. Inte undra på då att de har bråttom framåt när de kommer ut. Speciellt på morgonpromenaden när de har vilat en hel natt och har extra mycket "spring i benen".

Början värst

Hunden drar mest i kopplet i början av promenaderna, det är ju då som den har mest energi. På väg hemåt är den lugnare, för då har den ju gjort sig av med överskottet.

Alltså är det i rättvisans namn orsaken, energin, du ska arbeta med, inte symtomet, att hunden drar. Gör du det så slipper du alla råd, knep och hjälpmedel som ska göra hunden illa, vara obehagliga eller till och med skrämma den för att den ska gå utan att dra.

Gråhunden

När jag var ung såg jag ofta en man som verkade så ensam och deprimerad att jag tyckte synd om honom. En dag var han som förbytt, han hade tagit över en vuxen gråhund. Den drog iväg med sin nya husse som den värsta slädhund.

Han var numera ute och gick i timmar, han syntes överallt, lyckligt leende och så såg hunden också ut. Efter bara ett par dagar hade den slutat dra i kopplet och jag kan garantera att ingen hade tränat den att inte dra. Den fick tillräckligt med motion och aktivitet. Det räckte.

Aktivera

Mitt första råd till den som har en hund som drar i kopplet är att aktivera den fysiskt och mentalt. Många har fått råd att prova det och låtit hunden söka godis och öppna paket innan promenaden cirka femton, tjugo minuter. De kan berätta om hur dragandet i kopplet minskar från första dagen.

När Ginger, min fru, och jag tog över Macho var han två år gammal. Trots sin litenhet (pinscher/chihuahua) drog han som en bandtraktor. Det enda vi gjorde åt det var att aktivera honom innan promenaderna. Han fick söka godis i några rum medan vi åt frukost och levde därigenom ut energi i tjugo minuter. Efter några dagar så började han att dra allt mindre när vi kom ut.

Lyssnar bättre

Det är inte så att hunden slutar dra direkt (även om det har hänt), men när den är mindre ivrig ute så lyssnar den mer på dig. Då når du den med din röst och kan tala om för den att den inte ska dra. Du måste vara kvick i reflexerna men inte låta arg eller kommenderande - det behöver man aldrig.

I samma tiondels sekund som hunden börjar dra, precis när du känner belastningen i din hand, säger du ett valfritt ord med mjuk ton och stannar upp ett par sekunder. Var varm på rösten och ha ett inbjudande kroppsspråk så att hunden lockas att samarbeta med dig Sedan fortsätter du att gå och berömmer rikligt när hunden går i slakt koppel.

Att lära att förstå

När en hund drar i kopplet förstår den inte att den gör något vi ogillar. För att lära sig att förstå att den inte ska dra krävs övningar där den belönas när den går fint. För det ändamålet väljer du ut en sträcka på fem, tio meter, beroende på hur stor din hund är. Denna sträcka är nu din "lydnadsplan". Gå fram och tillbaka här till dess att den inte drar. Har du aktiverat den fysiskt och mentalt innan så går det snabbt.

Sedan väljer du en ny sträcka och gör likadant. Går det bra så går du lite längre för varje gång. Hela tiden ska ditt beröm höras som en svanesång över nejden. Efter en vecka så ser du en klar skillnad.

Naturligtvis ska man låta sin hund dra lite lätt, exempelvis mot en lukt som den vill undersöka. Det man vill få bort är ju själva segdragandet eller att den kastar sig fram i kopplet.

 Aha! Du vill inte att jag har så bråttom?   
 
 
Foto: Copyright Susanne Wigforss
 

Om

Min profilbild

Anders Hallgren

Hundpsykolog, psykolog, fil. lic. Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Han har vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar. Hans koncept var banbrytande. De innovativa, mjuka och positiva träningsmetoderna som han en gång introducerade används nu över hela världen. Att hundar behöver mental aktivering var en viktig milsten redan på 1970-talet. Hallgren har skrivit 31 böcker om hundars problem, träning och beteende. Böckerna har översatts och givits ut i många länder. Han är en eftersökt föreläsare och lärare i hundpsykologi. Läs mer om föreläsningar och beställ böcker via hemsidans länk. *** OBS! På grund av tidsbrist kan Anders Hallgren kanske inte alltid svara på kommentarer eller frågor om hundproblem. Han hänvisar istället till hundutbildningsgruppens hundpsykologer, som kan referera till en hundpsykolog närmast din ort. Se www.hundutbildningsgruppen.se PS. GLÖM INTE ATT UPPGE DIN MEJLADRESS NÄR DU LÄMNAR EN KOMMENTAR PÅ ETT BLOGGINLÄGG. Ibland väljer Anders att svara dig privat, och det går inte utan en mejladress.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela