andershallgren.blogg.se

"Eftertankar" av Hundpsykolog Anders Hallgren

Okunnigt i TV om ryck i halsband

Publicerad 2016-02-03 12:02:00 i Allmänt,

Okunnigt i TV

Nu har det hänt igen. Barbro Börjesson säger på programmet "Gokväll" i TV den 2 februari 2016 att ryck i halsband inte kan skada. Det är så sorgligt - och förfärligt synd om hundarna - att ett sådant uttalande görs i ett medium som har så enorm spridning.

Vi vet idag att halsband, speciellt stryphalsband kan åstadkomma följande skador:

• Nackkotorna kan påverkas

• Mjukdelarna på halsens framsida (speciellt luftstrupen, med risk för trachea-kollaps) kan skadas

• Musklerna runt halsen blir spända med risk för att blodet stasas, vilket kan orsaka huvudvärk

• Musklerna kan dessutom skadas, muskelfibrer kan slitas av, och de större musklerna som når ner över ryggen kan bli överspända

• Musklerna kan svullna och trycka på bakomliggande nerver, speciellt trigeminus, och kan orsaka svår smärta

• Tryck mot ögonen ökar och därmed risk för ögonskador. Hundar med ögonsjukdomar ska bära sele

• Risk för whiplashskada

• Placeras halsbandet högt upp bakom öronen på hunden medför det en ökad risk för påverkan på trigeminus-nerven, med svår smärta som följd och direkta skador på vävnader

• Av femtio hundar som haft stryphalsband hade fyrtioåtta skador i hals, nacke och svalg

Delar av ovanstående är hämtade från kompendiet Halsbandets skadliga effekter av massageterapeuten Linda Vitchi. 

Vill du veta om ytterligare risker med halsband, gå in på www.sagnej.n.nu och klicka på "fakta". Se även min forskningsrapport Ryggproblem hos hund – bakomliggande orsaker till beteendeproblem.  Häftet finns att köpa på min webbsida www.andershallgren.se, böcker.

Det är konstigt att inget av dessa fakta och forskningsresultat har nått Barbro Börjesson. Det är ingen svårtillgänglig information idag.

Klicka på länken från Amerika nedan som bekräftar farligheten med halsband: 

http://dogmantics.com/is-it-harmful-to-attach-a-leash-to-your-dogs-neck-2/

Anders Hallgren

Om

Min profilbild

Anders Hallgren

Hundpsykolog, psykolog, fil. lic. Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Han har vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar. Hans koncept var banbrytande. De innovativa, mjuka och positiva träningsmetoderna som han en gång introducerade används nu över hela världen. Att hundar behöver mental aktivering var en viktig milsten redan på 1970-talet. Hallgren har skrivit 31 böcker om hundars problem, träning och beteende. Böckerna har översatts och givits ut i många länder. Han är en eftersökt föreläsare och lärare i hundpsykologi. Läs mer om föreläsningar och beställ böcker via hemsidans länk. *** OBS! På grund av tidsbrist kan Anders Hallgren kanske inte alltid svara på kommentarer eller frågor om hundproblem. Han hänvisar istället till hundutbildningsgruppens hundpsykologer, som kan referera till en hundpsykolog närmast din ort. Se www.hundutbildningsgruppen.se PS. GLÖM INTE ATT UPPGE DIN MEJLADRESS NÄR DU LÄMNAR EN KOMMENTAR PÅ ETT BLOGGINLÄGG. Ibland väljer Anders att svara dig privat, och det går inte utan en mejladress.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela