Fel om efterchocksbehandling
Fel om efterchocksbehandling
I tidningen Hundsport nr 12, 2013 skriver Yrsa Franzén Görnerup om hur man kan hjälpa en hund som har blivit chockad i samband med fyrverkerier. Tyvärr har hon förväxlat efterchocksbehandling med akutchocksbehandling. Eftersom jag har forskat, arbetat med och skrivit om dessa saker känns det viktigt att korrekt fakta kommer fram. Den här rättelsen har jag även skickat till Hundsport.
Akutchocksbehandling är något man sätter in så snart som möjligt efter det att en hund chockats. Det innebär att man helst inom ett dygn ger hunden något lugnande örtmedel under cirka en veckas tid – alternativt låter en veterinär föreskriva starkare medel. På så vis kan man få bort de effekter som annars "sätter sig" i nervsystemet i form av nervspändhet och ljudkänslighet.
För en hund som blivit chockad tidigare har lugnande medel inte någon inverkan på den post-traumatiska stressen. Här ser vi den ökade känsligheten, ökade benägenheten att reagera med känslor och den starka rädslan när hunden återupplever delar av något som fanns med i chockbilden.
Här gör sådant som höjer serotoninaktiviteten stor nytta. Det första man prövar är B-vitaminer, därpå kan man ge speciell mat (rik på aminosyran tryptofan) eller örtmedel. Om hunden är starkt påverkad kan man ge medel som veterinären skriver ut. I de flesta fall som jag och mina kollegor arbetar med når man ofta goda resultat bara med B-vitaminer och speciell mat.
Allt det här finns i min bok "Arga, rädda och STRESSADE hundar” (MB Förlag)
Anders Hallgren
