andershallgren.blogg.se

"Eftertankar" av Hundpsykolog Anders Hallgren

Fel om efterchocksbehandling

Publicerad 2014-08-07 13:27:55 i Allmänt,

Fel om efterchocksbehandling

I tidningen Hundsport nr 12, 2013 skriver Yrsa Franzén Görnerup om hur man kan hjälpa en hund som har blivit chockad i samband med fyrverkerier. Tyvärr har hon förväxlat efterchocksbehandling med akutchocksbehandling.  Eftersom jag har forskat, arbetat med och skrivit om dessa saker känns det viktigt att korrekt fakta kommer fram.  Den här rättelsen har jag även skickat till Hundsport.

Akutchocksbehandling är något man sätter in så snart som möjligt efter det att en hund chockats. Det innebär att man helst inom ett dygn ger hunden något lugnande örtmedel under cirka en veckas tid  –  alternativt låter en veterinär föreskriva starkare medel. På så vis kan man få bort de effekter som annars "sätter sig" i nervsystemet i form av nervspändhet och ljudkänslighet.

För en hund som blivit chockad tidigare har lugnande medel inte någon inverkan på den post-traumatiska stressen. Här ser vi den ökade känsligheten, ökade benägenheten att reagera med känslor och den starka rädslan när hunden återupplever delar av något som fanns med i chockbilden.

Här gör sådant som höjer serotoninaktiviteten stor nytta. Det första man prövar är B-vitaminer, därpå kan man ge speciell mat (rik på aminosyran tryptofan) eller örtmedel. Om hunden är starkt påverkad kan man ge medel som veterinären skriver ut. I de flesta fall som jag och mina kollegor arbetar med når man ofta goda resultat bara med B-vitaminer och speciell mat.

Allt det här finns i min bok "Arga, rädda och STRESSADE hundar” (MB Förlag)

     Anders Hallgren

 
Boken finns ute i handeln och kan också kan beställas signerad via Gingers BokBox, telefon 0738-24 63 64.
(220 kr exkl. porto)
Mer om den här boken och mina andra böcker på min hemsida www.andershallgren.se.

 

Kommentarer

Postat av: Marina Billhage

Publicerad 2014-08-22 23:51:17

Vad glad jag blir när jag läser detta!
Ja, inte för att Ylva skrivit fel utan snarare hur rätt jag har tänkt!
Tack för ett bra inlägg Anders!

Postat av: Petra Pålsson

Publicerad 2014-09-09 21:20:56

Vilken tur att det blir en rättelse! :-)

Postat av: Michèle

Publicerad 2014-09-23 13:46:07

Hej! En mycket läsvärd bok, som de flesta böcker av Anders Hallgren. Men speciellt den här boken passade mycket bra in på en väns hund, och förklarar min väns hunds beteende.

Postat av: Maja

Publicerad 2015-03-26 22:30:11

Hur vet man att en hund blivit chockad? Fysisk chock vet jag ju kännetecknen för men psykiskt är det värre med..

Svar: Hej Maja,Detta ämne är så omfattande att jag måste be att få hänvisa dig till min bok "Stressade Hundar - om stress, ångest och aggression" utgiven på MB förlag. Där står alla symtom på chock och vad man kan göra för att hjälpa hunden. Det är tyvärr mycket vanligt med post traumatisk stress hos hundar.
Anders Hallgren

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-04-15 11:28:59

Hej Anders Hallgren
Tak for en rigtig god og informativ bog "Stress, angst og aggression hos hunde" (på dansk).

Jeg har et spørgsmål:
Jeg vil gerne give min hund B-vitaminer, som du foreslår i bogen, men jeg kan ikke finde ud af, hvor jeg kan købe dem, der hedder B-50.

Hvor kan jeg købe dem, og hvem producerer dem?

På forhånd tak for svaret.

Vh Anne

Svar: Tack, Anne!Mitt tips är att du hör dig för i en hälsokostaffär eller helt enkelt söker på nätet. Lycka till, Anders.
Anders Hallgren

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anders Hallgren

Hundpsykolog, psykolog, fil. lic. Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Han har vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar. Hans koncept var banbrytande. De innovativa, mjuka och positiva träningsmetoderna som han en gång introducerade används nu över hela världen. Att hundar behöver mental aktivering var en viktig milsten redan på 1970-talet. Hallgren har skrivit 31 böcker om hundars problem, träning och beteende. Böckerna har översatts och givits ut i många länder. Han är en eftersökt föreläsare och lärare i hundpsykologi. Läs mer om föreläsningar och beställ böcker via hemsidans länk. *** OBS! På grund av tidsbrist kan Anders Hallgren kanske inte alltid svara på kommentarer eller frågor om hundproblem. Han hänvisar istället till hundutbildningsgruppens hundpsykologer, som kan referera till en hundpsykolog närmast din ort. Se www.hundutbildningsgruppen.se PS. GLÖM INTE ATT UPPGE DIN MEJLADRESS NÄR DU LÄMNAR EN KOMMENTAR PÅ ETT BLOGGINLÄGG. Ibland väljer Anders att svara dig privat, och det går inte utan en mejladress.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela