andershallgren.blogg.se

"Eftertankar" av Hundpsykolog Anders Hallgren

Alla hundar älskar rutiner

Publicerad 2015-07-30 14:09:52 i Allmänt,

Rutiner är viktiga

Att kunna förutsäga händelser är lika viktigt för hundar som för människor. Har man fasta tider för promenader, mat och aktiviteter så fungerar de som stressdämpare. I experiment har man utsatt djur för obehagliga upplevelser, till exempel elektriska chocker. Inträffar dessa på ungefär samma tider och föregås de av varningar, som ljudet av en ton, blir de negativa effekterna inte så svåra. Så länge djuren vet vad som ska hända kan de förbereda sig mentalt.

Oförutsägbarhet

Kunde försöksdjuren inte förutsäga obehagliga händelser, utan dessa inträffade slumpvis och utan förvarning, ledde det snabbt till så stark stress att djuren dog på grund av hjärtsvikt och andra stressrelaterade sjukdomar. Samma destruktiva resultat åstadkom man med att bara låta djuren höra varningslätet, utan att det följdes av elchock. Det vill säga att det inte inträffade som djuren förväntade skulle hända var lika stressande.

Kontrollerbarhet

Den så viktiga känslan av kontroll över sin livssituation är en viktig faktor för att minska negativ stress. I experiment har man visat att även om djur utsätts för obehagliga upplevelser klarar de sig från stark stress om de kan få kontroll över det obehagliga. Kan de exempelvis klara sig från att få elektriska stötar genom att fly till en "säker" del av buren eller undvika dem genom att trycka ned en spak, klarar de sig utan allvarliga symtom.

Skapa rutiner för din hund

I de flesta familjer finns redan rutiner för hundens vardag. Tider för mat och promenader brukar vara relativt fasta och signalerna som förebådar dem finns alltid med. Det är slammer med matskålar och ord som "nu ska du få mat". Det är ytterkläder och koppel som tas fram och ord som "nu ska vi gå ut".

Det är intressant att experimentera med ytterligare rutiner. Att alltid vila en stund på maten är en rutin som hundar lär sig snabbt och tycks uppskatta mycket. Att aktivera hunden inne på ett par fasta tider hör också till bra rutiner som hunden tacksamt ser fram emot. Att det sedan är längre eller kortare stunder spelar ingen roll.

Lär hunden kontroll

Får din hund en känsla av att den kan påverka sin situation har du med det "vaccinerat" den mot stress och dessutom tillfört den lite extra glädje, trygghet och självkänsla.

Låt hunden nosa färdigt på sina doftfläckar när ni är ute, då ger du hunden lite kontroll - det är ju ändå hundens promenad. Låt hunden välja väg där det är möjligt, då känner den att den också har något att säga till om. Var lyhörd för de små signaler som betyder att den är hungrig, behöver gå ut, vill leka, vill komma upp i soffan och ligga bredvid dig och allt annat som hundar uttrycker. Tyvärr missar de flesta de här signalerna varvid följden blir att hunden slutar med dem, den slutar "prata".

Avbrott ibland

Skulle varje dag se exakt likadan ut skulle en harmonisk hund ganska snart uppleva tristess. Därför är det bra att någon dag då och då innehåller annat, exempelvis en biltur eller besök av gäster. De här avbrotten i rutinerna brukar komma automatiskt till helgerna, då det mesta blir annorlunda.

Om

Min profilbild

Anders Hallgren

Hundpsykolog, psykolog, fil. lic. Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Han har vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar. Hans koncept var banbrytande. De innovativa, mjuka och positiva träningsmetoderna som han en gång introducerade används nu över hela världen. Att hundar behöver mental aktivering var en viktig milsten redan på 1970-talet. Hallgren har skrivit 31 böcker om hundars problem, träning och beteende. Böckerna har översatts och givits ut i många länder. Han är en eftersökt föreläsare och lärare i hundpsykologi. Läs mer om föreläsningar och beställ böcker via hemsidans länk. *** OBS! På grund av tidsbrist kan Anders Hallgren kanske inte alltid svara på kommentarer eller frågor om hundproblem. Han hänvisar istället till hundutbildningsgruppens hundpsykologer, som kan referera till en hundpsykolog närmast din ort. Se www.hundutbildningsgruppen.se PS. GLÖM INTE ATT UPPGE DIN MEJLADRESS NÄR DU LÄMNAR EN KOMMENTAR PÅ ETT BLOGGINLÄGG. Ibland väljer Anders att svara dig privat, och det går inte utan en mejladress.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela