andershallgren.blogg.se

"Eftertankar" av Hundpsykolog Anders Hallgren

"Mentaltest av hund - Uppfattningar och missuppfattningar" NY BOK!

Publicerad 2017-12-08 17:15:00 i Allmänt,

NY BOK AV ANDERS HALLGREN - släpps den 13 december!

MENTALTEST AV HUND - Uppfattningar och missuppfattningar

Här presenteras en vetenskaplig och kritisk analys av de mentaltester och mentalbeskrivningar som genomförs idag. Boken är delvis är baserad på Anders Hallgrens forskningsmaterial i avhandlingen inför psykologexamen.

På 1930-talet i USA började intresset för att kartlägga hundars mentala förmågor.
 I Sverige har man sedan 1950-talet försökt få fram tester för att visa hundars egenskaper, dels som ett verktyg i avelsarbetet och dels som en motvikt till exteriör- bedömningar på hundutställningar. Idag finns flera varianter på mentaltester, även om de i grunden är lika eftersom alla baseras på att utsätta hundarna för psykiskt utmanande situationer. Det anordnas mentaltester över hela landet där enskilda och rasklubbar uppmanas att testa sina hundar.

Tilltron till mentaltester och mentalbeskrivningar är stor, trots att testerna inte ger så mycket information om hundarna som man vill tro.
 Valpar efter hundar som har blivit mentaltestade med goda resultat fungerar inte bättre än andra hundar.
 Testerna mäter i stort sett bara hundens stresstolerans.
 Ärftliga egenskaper kan inte avslöjas på enskilda individer. Testresultaten visar mest av allt hur hundarna sköts i sina hemmiljöer.

Det är viktigt både för hundägare och hundar med en öppen dialog och fortsatt kritisk granskning av mentaltester och mentalbeskrivningar. I boken presenteras dessutom ett enkelt och mer ekonomiskt alternativ till mentaltester. 

 

 Finns att köpa via nätbokhandlare.
 
 

Kommentarer

Postat av: Marianne

Publicerad 2018-01-14 13:54:22

Äntligen har jag hittat din blogg!!
Jag är 51 år och alltid haft hund. 13 stycken om man räknar noga... Jag håller med dig om allt du står för. När vi köpte vår sista taxkille så fick vi en utmaning.
Han visade sig vara lite problematisk.
Han var framavlad merle, prickig tax. Prickiga hundar dvs merle skulle jag vilja varna för. Parar dom sig med en annan merle så blir det katastrof.(Blindhet, hjärnskador eller andra utvecklingsstörningar.) I alla fall oj vad vi har kämpat med denna taxkille. Allt ifrån kloklippning, hundmöten, bett vid annan åsikt, inte vakta matte, dominera över oss i allt etc.
I flera år fick vi lägga allt vi hade i hundkunskap, ork och tid på denna hund.
Men det var det värt. Idag är han fyra år och vi har lyckats få en underbar familjemedlem som är lycklig i sig och med oss.

Vi använde oss bara av mjuka metoder och för att låna delar av dikten av Astrid Lindgren: "Ge hunden kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer hundvettet av sig själv." Och lägg däremellan till en lugn fostran, mycket motion och aktivering. (Alltid promenad med spårsele såklart.)

Ha det gott!


Svar: Tack för ditt inlägg. Det vore intressant att få synpunkter från flera när det gäller merle.
Anders Hallgren

Postat av: Anna

Publicerad 2018-04-09 20:51:26

Vad tycker du om "Hundcoachens" syn på div "mentala problem"?
Han menar alltså att en hund kan ha ex ADHD.
Kan det inte vara väldigt dumt och direkt okunnigt att gå ut med sånt som sk "hundexpert"?

http://blogg.agria.se/fredriksteen/2018/04/04/adhd-hundar-med-diagnos/


/Anna

Svar: Jag tror att du kan ha missuppfattat Fredrik Steen. Han skriver ju att "De allra flesta problem hundägare har med sina hundar grundar sig i fullkomligt normala hundbeteenden." Och alltså inte på grund av att en hund kan ha någon "diagnos". Se i övrigt min bloggartikel idag med rubriken "Kan hundar ha ADHA?"
Anders Hallgren

Postat av: Anna

Publicerad 2018-04-10 16:15:50

Kan "diagnoser" påverka mentaltester?

http://blogg.agria.se/fredriksteen/2018/04/04/adhd-hundar-med-diagnos/

Svar: De mentaltester som utförs idag har ingenting att göra med några diagnoser. I övrigt hänvisar jag till min blogg artikel idag: "Kan hundar ha ADHD?"
Anders Hallgren

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anders Hallgren

Hundpsykolog, psykolog, fil. lic. Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Han har vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar. Hans koncept var banbrytande. De innovativa, mjuka och positiva träningsmetoderna som han en gång introducerade används nu över hela världen. Att hundar behöver mental aktivering var en viktig milsten redan på 1970-talet. Hallgren har skrivit 31 böcker om hundars problem, träning och beteende. Böckerna har översatts och givits ut i många länder. Han är en eftersökt föreläsare och lärare i hundpsykologi. Läs mer om föreläsningar och beställ böcker via hemsidans länk. *** OBS! På grund av tidsbrist kan Anders Hallgren kanske inte alltid svara på kommentarer eller frågor om hundproblem. Han hänvisar istället till hundutbildningsgruppens hundpsykologer, som kan referera till en hundpsykolog närmast din ort. Se www.hundutbildningsgruppen.se PS. GLÖM INTE ATT UPPGE DIN MEJLADRESS NÄR DU LÄMNAR EN KOMMENTAR PÅ ETT BLOGGINLÄGG. Ibland väljer Anders att svara dig privat, och det går inte utan en mejladress.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela