andershallgren.blogg.se

"Eftertankar" av Hundpsykolog Anders Hallgren

Kommentarer

Postat av: Kristian

Publicerad 2014-12-07 20:03:40

Hej Anders Hallgren!

( Jag snubblade över din blogg när jag googlade lite efter att ha hört "Hundland" i radions P1 igår.)

Kul läsning!

Jag har hittils inte sett någon bra bok om hundspråk.
Måste läsa din!
( Jag växte upp med katter, men hundar förstår jag bara halvbra.)

Du hänvisar ibland till vargfamiljers kärleksfulla sätt.
Det får mig att tänka på en härlig bok - om en vargfamilj - och mänsklig trångsynthet :

"Never Cry Wolf" av Farley Mowat.
Du har kanske läst den?
Den har kritiserats för att vara delvis fiktion, själv är jag okunnig om trovärdigheten.

Om du finner den trovärdig kanske den passar som lästips i din blogg nästa gång du refererar till vargfamiljer?

Med bästa hälsningar,
Kristian

P.S. En annan bok jag läste med nöje:
In the Shadow of a Rainbow: The True Story of a Friendship Between Man and Wolf
av Robert Franklin Leslie.

Postat av: Janne Grahn och Trassel (dvärgschnauzer)

Publicerad 2015-04-01 09:59:11

Hej Anders!
Är fortfarande upprörd över Gokvälls inslag med Barbro Börjesson om att rycka i koppel mm. Men hon sa något annat som jag tyckte var skumt. Att hundar inte kan tänka. Jag vill tro och tycker mig uppleva att hundar tänker. De listar ut saker. Framför allt sådant som ger en viss vinning. Hur är din syn på det? Hundars tänkande.
mvh
Janne och Trassel

Svar: Hej Janne,
Du har faktiskt rätt, även om "tänka" kan definieras olika. Vi människor har en hjärna på nära ett och ett halvt kilo, varav stora delar specialiserade på kognitiva funktioner, alltså uträknande, inlärning, logiskt tänkande, abstrakt tänkande (beräkningar i minnet) och skapande. Hundens hjärna är betydligt mindre, men har ändå mycket utrymme för kognitiva funktioner. Det har visats åtskilliga gånger, som t.ex. border collien Chaser som kan skilja på över ettusen namn på leksaker.Man har också kunnat visa förmåga till en form av abstrakt tänkande där hundar kan förstå storleksförhållanden. Av flera likadana föremål i olika storlekar kunde Nicolina, en shetland sheepdog, hämtade rätt föremål när matte sa "hämta den största". Av de olika storlekarna tog hon alltid den som var störst, även om hon redan tidigare tagit de som var ännu större.Hundar kan också räkna ut hur man löser problem, ibland svåra sådana. De har också förmåga till omtanke, vilket ett flertal exempel visat. Hundar har räddat små barn, skyddat sina ägare, stannat hos de som varit sjuka, "tröstat" ledsna personer och mycket mer. Det har visat sig att delar i hjärnan som är grunden för att känna empati, känna med någon annan, så kallade spegelneuroner, finns hos hundar.Så, visst har de fel som tror att hundar inte kan tänka!
Anders Hallgren

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anders Hallgren

Hundpsykolog, psykolog, fil. lic. Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Han har vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar. Hans koncept var banbrytande. De innovativa, mjuka och positiva träningsmetoderna som han en gång introducerade används nu över hela världen. Att hundar behöver mental aktivering var en viktig milsten redan på 1970-talet. Hallgren har skrivit 31 böcker om hundars problem, träning och beteende. Böckerna har översatts och givits ut i många länder. Han är en eftersökt föreläsare och lärare i hundpsykologi. Läs mer om föreläsningar och beställ böcker via hemsidans länk. *** OBS! På grund av tidsbrist kan Anders Hallgren kanske inte alltid svara på kommentarer eller frågor om hundproblem. Han hänvisar istället till hundutbildningsgruppens hundpsykologer, som kan referera till en hundpsykolog närmast din ort. Se www.hundutbildningsgruppen.se PS. GLÖM INTE ATT UPPGE DIN MEJLADRESS NÄR DU LÄMNAR EN KOMMENTAR PÅ ETT BLOGGINLÄGG. Ibland väljer Anders att svara dig privat, och det går inte utan en mejladress.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela