andershallgren.blogg.se

"Eftertankar" av Hundpsykolog Anders Hallgren

Träffa Anders Hallgren på MyDog 1 - 2017 i Göteborg, 5-8 januari

Publicerad 2017-01-06 16:40:00 i Allmänt,

Anders Hallgren gästar mässan!
 
Han signerar sina böcker i en monter alla dagar. Missa heller inte hans
Föreläsning: "Det missförstådda Ledarskapet".
Lördag, 07 januari, 10:30 - 11:30:
Scen: Café Scen. Tema: Hundpsykologi.
Anders Hallgren, hundpsykolog, psykolog, fil. lic., anses vara världens första hundpsykolog, efter att i början av 1970-talet ha introducerat yrket hundpsykolog i Sverige. Han har vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar och är författare till över trettio böcker om hundar och hundens psykiska hälsa. De två senaste är redan bästsäljare på nätet: "Nyckeln till lycka - att motverka social stress hos hundar" och "Etik och etologi - för ett lyckligt hundliv". De presenteras också i montern på mässan.
 
http://www.skk.se/sv/vakk/Utstallningar-n/
 

Kommentarer

Postat av: Johanna

Publicerad 2017-01-16 12:40:12

Hej
Jag var på mydog och lyssnade men stod ganska långt bak så jag hade lite svårt att höra.
Du sa någonting om att endast 3 procent av tikar uppfostrar sina valpar på det sättet vi tänker att de ska uppfostra i form av att korrigera valpen.
Och de tre procent som gjorde detta hade någon form av juverinflammation eller annat som gjorde att tiken hade sämre tålamod.
Finns det något mer att läsa om detta på egen hand.
Jag tycker detta är väldigt intressant då jag själv var fodervärd till en hund som fick ha sina valpar i sitt eget hem.
Innan valparna kom så trodde jag att hon skulle vara en ganska hårdhänt mamma då hon inte har särskilt högt tålamod för andra hundar och är lite "polis"
Men när valparna kom då blev jag glatt överraskad över att hon hade sånt extremt tålamod. En enda gång såg jag henne ryta mot en valp som var den i valpkullen som var allra mest krävande. Då visade det sig att min hund även var sjuk denna dag och vi senare fick åka till djursjukhuset med henne på kvällen. Förutom denna gång så såg jag henne aldrig "uppfostra" sina valpar förutom med vanlig och trevlig kommunikation och jag har funderat mycket på det där i efterhand.
Jag fick känslan av att hon var en sån där 70tals mamma som satt under fläkten och rökte och hade lite mer fri uppfostring av sina valpar. Och jag har funderat på om valparna fick det dom behövde men nu inser jag att jag måste ha fått en helt felaktig bild av vad uppfostran av valpar innebär och i själva verket var hon förmodligen en väldigt bra mamma.
Med vänlig hälsning, Johanna

Svar: Hej Johanna,Ja, fakta talar för att djurmammor är mycket snälla och omtänksamma med sina ungar, det är ju ett sätt för naturan att se till att en art överlever och att de genetiska anlagen som är bäst går vidare.

De som säger att hundmammor är stränga och uppfostrar sin valpar har fel. De bevis de anför är antingen från ett fåtal hundmammor, eller, som är vanligare, tikar som är instängda i en bur. I en sådan situation kan en tik morra mot en valp speciellt vid tiden för avvänjning eller om hon mår dåligt själv.

Ofta tar man mammans "stränghet" som argument för att man ska vara sträng mot sin hund, vilket tyvärr saknar minsta vetenskaplig grund och dessutom går emot hunddjurens etologi.
Hälsningar, Anders
Anders Hallgren

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anders Hallgren

Hundpsykolog, psykolog, fil. lic. Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Han har vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar. Hans koncept var banbrytande. De innovativa, mjuka och positiva träningsmetoderna som han en gång introducerade används nu över hela världen. Att hundar behöver mental aktivering var en viktig milsten redan på 1970-talet. Hallgren har skrivit 31 böcker om hundars problem, träning och beteende. Böckerna har översatts och givits ut i många länder. Han är en eftersökt föreläsare och lärare i hundpsykologi. Läs mer om föreläsningar och beställ böcker via hemsidans länk. *** OBS! På grund av tidsbrist kan Anders Hallgren kanske inte alltid svara på kommentarer eller frågor om hundproblem. Han hänvisar istället till hundutbildningsgruppens hundpsykologer, som kan referera till en hundpsykolog närmast din ort. Se www.hundutbildningsgruppen.se PS. GLÖM INTE ATT UPPGE DIN MEJLADRESS NÄR DU LÄMNAR EN KOMMENTAR PÅ ETT BLOGGINLÄGG. Ibland väljer Anders att svara dig privat, och det går inte utan en mejladress.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela